fbpx

PANORAMA PLATTELAND ZUID-HOLLAND

Kunst verbindt stad & land

LEIDSCHENDAM-VOORBURG – Maar liefst 31 stadse en dorpse amateurkunstenaars werkten in 2020 en 2021 aan een veertig meter lang en twee meter hoog schilderij. Tachtig vierkante meter acrylverf op canvas toont een ode aan het Zuid-Hollandse landschap, de rol van boeren en tuinders, de voedselketen, natuur en de verstedelijking. Panorama Platteland Zuid-Holland was een initiatief van Stichting Make it Art Worthy en Stichting Molenwei. Voorafgaand aan de boerenprotesten in 2019 werd al nagedacht over de zorgen op het platteland.

De grote groep schilders werkte met veel passie voor cultuur en platteland aan het kleurrijke kunstwerk. Het doek vertelt honderden verhalen over het welvarende Zuid-Holland na 1945 en toont daarmee een bonte verzameling aan historische gebeurtenissen en ontwikkelingen. Vele verhalen speelden in het hele land en zelfs het buitenland. Tijdens een bezoek ga je terug in de tijd, komen herinneirngen boven en word je bewuster van waar we nu staan in 2022. 

In memoriam – cis deyl 1962-2022

Een kaarsje brandt…
Vier jaar geleden kruisten onze wegen hartverwarmende Cis. Na Repair Kid in de stad volgde slopen, bouwen, graffitti en kunst op het platteland. Twee zielen één gedachte, een plek, een thema, een project.
Vele uren samen volgden en jouw tomeloze creativiteit, passie voor verbinden, verhalen en verbeelden resulteerde in kunstwerk het Panorama Platteland.

Wat heb je genoten van de vele ritjes en het kwasten buiten de stad. De meters werden samen met vele artistiekelingen tijdens lockdowns gevuld. Een boodschap van minister Carola Schouten volgde en toen kwam het publiek.  Bijzondere gesprekken, mooie ontmoetingen en veel lof.

Bij afloop van de tentoonstelling in september 2021 veranderde de wereld, mijn wereld en vooral jouw wereld. Iedere dag is er één… je bleef inspireren en andere raken.
Lieve Cis het verhaal van het platteland gaat mee de geschiedenis in, één van jouw laatste levenswerken leeft voort met jou om ons heen.
Vicky

Opening 2021 en vervolg

10 juni 2021 openden gedeputeerde Willy de Zoete van Provincie Zuid-Holland en wethouder Astrid van Eekelen van Gemeente Leidschendam-Voorburg de tentoonstelling. Tijdens de opening ontvingen de kunstenaars een videoboodschap van minister van landbouw, natuur en voedselkwaliteit Carola Schouten. 

Tot eind september 2021 was de tentoonstelling open voor publiek en werden rondleiding gegeven door de kunstenaars. Zo’n 1500 bezoekers werden verrast.

2022 – Afgeopen jaar is de tentoonstelling open geweest tijdens publieksdagen met activiteiten. Daarnaast hebben vele organisaties en families tijdens groepsbijeenkomsten de tentoonstelling kunnen bewonderen.

In 2023 staan nieuwe programma’s vanuit het historische kunstwerk op de agenda. Vanaf april tot en met de zomervakantie vieren we het platteland.

Een bewogen start in 2020

Oorspronkelijk hadden meer dan 30 kunstenaars zich aangemeld om 3 maanden mee te schilderen. De expositie zou 5 mei 2020 openen maar door Covid-19 liep alles anders.

Verspreid over 14 maanden hebben 30 kunstenaars in kleine groepjes geschilderd in een loods op Buitenplaats Molenwei. Schilderservaring werd gedeeld en het was een feest van verbinding. De makers verdiepten zich in de land- en tuinbouwsector, spraken met hun omgeving, met elkaar en struinden het internet af.

– Oneindig veel is er gespeurd, gelezen, overlegd en geschetst;
– Duizenden uren is er samen geschilderd;
– Honderden ritten naar de schilderloods zijn afgelegd;
– Tientallen afbeeldingen zijn per kunstenaar op het schilderdoek gezet;
– Een enkele keer dachten we ‘waar zijn we aan begonnen?’;
– Nooit eerder was een thema, platteland, zo veelomvattend.

Platteland 1945 – 2020

5 mei 1945 – Ons land kwam gewond uit de oorlog, had voedsel nodig en moest revalideren en herstellen. De rol van boeren en tuinders was cruciaal voor de wederopbouw van Nederland.

Het platteland heeft zich vanaf 1945 tot aan nu sterk ontwikkeld.
De land- en tuinbouwsector heeft decennia lang een belangrijke economische positie ingenomen en bestrijkt een groot deel van het Hollandse landschap.
Maar hoe ziet de toekomst van ons platteland eruit?
Het werk van de kunstenaars geeft inzicht in ons landschap, industrialisering, voedselverwerking, verstedelijking, natuurontwikkeling en nog veel meer.

ticket

CONTACT en locatie

Buitenplaats Molenwei
Stompwijkseweg 27, 2266 GC Leidschendam-Voorburg
contact@buitenplaatsmolenwei.nl
M. 06 2354 0047

 

ticket

Uitreiking Stimuleringsprijs kunst en cultuur in Leidschendam-Voorburg 
Wethouder Astrid van Eekelen, Kunstenaar Karin Bervoets en initiatiefnemer Vicky van der Krogt