fbpx
THEESOMMELIER GEZOCHT VOOR ZOMERS THEECAFé en workshops

BEL ONS: 06 2354 0047

THEESOMMELIER GEZOCHT VOOR ZOMERS THEECAFé en workshops

BEL ONS: 06 2354 0047

PANORAMA PLATTELAND ZUID-HOLLAND

Kunst verbindt stad & land

Vele handen, vrijwilligers en amateurkunstenaars werkten in 2020 en 2021 aan een waanzinnig kunstproject. Het veertig meter lang en twee meter hoge schilderij was een project met vele gezichten. Tachtig vierkante meter acrylverf op canvas is een eerbetoon aan het Zuid-Hollandse landschap. Het museumstuk gaat mee de toekomst in voor volgende generaties.

Voorafgaand aan de boerenprotesten in 2019 voelden de initiatiefnemers de zorgen op het platteland al aan. ‘Dat het unieke panorama mag bijdragen aan verandering van de kloof tussen boeren en burgers, de stad en ons platteland.’

programma 2023

Komend voorjaar is het panorama regelmatig geopend van 11.00 tot 16.00 uur.

  • 7 april Goede vrijdag
  • 19 april Tweede Paasdag
  • 5 mei Bevrijdingsdag
  • 18 mei Hemelvaartsdag
  • 29 mei Tweede Pinksterdag

In juli en augustus volgt een zomerprogramma en de audiotour. In de grote Barn spelen we dan temidden van de tentoonstelling een Fieldquiz. De quiz zit bordevol humor, kennistests en wetenswaardigheden. Lees hier meer over de quiz.

We schenken thee van eigen land en kom vooral op de fiets.
Gratis entree en een kleine donatie is welkom.

 

Het indrukwekkende kunstproject was een initiatief van Stichting Make it Art Worthy en Stichting Molenwei.

Kunstschilders uit omliggende dorpen en steden werkten samen ruim 6000 uur met veel passie voor cultuur en platteland aan het kleurrijke kunstwerk. Het doek vertelt honderden verhalen over het welvarende Zuid-Holland van 1945 tot aan 2020. Het panorama toont daarmee een bonte verzameling aan historische gebeurtenissen en ontwikkelingen.

Vele verhalen speelden in het hele land en daarbuiten. Tijdens een wandeling langs het kunstwerk ga je terug in de tijd en komen herinneringen boven.

Je wordt bewuster van waar we nu staan.

In memoriam

Cis Deyl 1962-2022

Cis was mede-initiatiefnemer en artistiek leider van Panorama Platteland.

Een kaarsje brandt…
In 2018 kruisten onze wegen hartverwarmende Cis. Na Repair Kid in de stad volgde slopen, bouwen, graffitti en kunst op het platteland. Twee zielen één gedacht, een plek, een thema én project.

Vele uren samen volgden. Jouw tomeloze creativiteit, passie voor verbinden, verhalen en verbeelden resulteerde in kunstwerk Panorama Platteland. Wat heb je genoten van de vele ritjes en het kwasten buiten de stad. De meters werden samen met vele artistiekelingen tijdens lockdowns gevuld. Een boodschap van Minister Carola Schouten volgde en daarna het publiek. Bijzondere gesprekken, waardevolle ontmoetingen en vooral veel lof.

Bij afloop van de tentoonstelling in september 2021 veranderde jouw wereld. Tijdens je ziekbed bleef je anderen inspireren. Iedere dag is er één.

Lieve Cis, het kleurrijke verhaal over plattelandsontwikkeling blijft voor volgende generaties. Eén van jouw laatste levenswerken leeft voort met jou om ons heen.

Vicky

Officiele opening 

10 juni 2021 openden gedeputeerde Willy de Zoete van Provincie Zuid-Holland en wethouder Astrid van Eekelen van Gemeente Leidschendam-Voorburg de tentoonstelling. 

Tijdens de opening ontvingen de kunstenaars een videoboodschap van minister van landbouw, natuur en voedselkwaliteit Carola Schouten.

Tot eind september 2021 was de tentoonstelling open voor publiek en werden rondleiding gegeven door de kunstenaars. Zo’n 1500 bezoekers werden verrast.

2022 – De tentoonstelling is open geweest tijdens publieksdagen met culturele activiteiten. Daarnaast hebben vele organisaties en families tijdens groepsbijeenkomsten de tentoonstelling kunnen bewonderen.

Een bewogen start in 2020

Oorspronkelijk hadden meer dan 30 kunstenaars zich aangemeld om 3 maanden mee te schilderen. De expositie zou 5 mei 2020 openen maar door Covid-19 liep alles anders.

Verspreid over 14 maanden hebben 30 kunstenaars in kleine groepjes geschilderd in een loods op Buitenplaats Molenwei. Schilderservaring werd gedeeld en het was een feest van verbinding. De makers verdiepten zich in de land- en tuinbouwsector, spraken met hun omgeving, met elkaar en struinden het internet af.

Platteland 1945-2020

5 mei 1945 – Ons land kwam gewond uit de oorlog, had voedsel nodig en moest revalideren en herstellen. De rol van boeren en tuinders was cruciaal voor de wederopbouw van Nederland.

Het platteland heeft zich vanaf 1945 tot aan nu sterk ontwikkeld.
De land- en tuinbouwsector heeft decennia lang een belangrijke economische positie ingenomen en bestrijkt een groot deel van het Hollandse landschap.

Hoe ziet de toekomst van ons platteland eruit?

ticket
ticket

Uitreiking Stimuleringsprijs kunst en cultuur in Leidschendam-Voorburg 

Wethouder Astrid van Eekelen, Kunstenaar Karin Bervoets en initiatiefnemer Vicky van der Krogt