fbpx

PANORAMA PLATTELAND ZUID-HOLLAND

Kunst verbindt stad & land

LEIDSCHENDAM-VOORBURG – Maar liefst 31 stadse en dorpse amateurkunstenaars werkten gedurende een jaar aan een veertig meter lang en twee meter hoog schilderij. Tachtig vierkante meter acrylverf op canvas toont een ode aan het Zuid-Hollandse landschap, boeren en tuinders, de voedselketen, de geschiedenis en de toekomst. ‘Panorama Platteland Zuid-Holland’ is tot eind september elk weekeinde te bezoeken tussen 12 en 17 uur. Het panorama is een samenwerking tussen Stichting Make it Art Worthy en Stichting Molenwei.

De grote groep schilders werkte met ontzettend veel passie voor cultuur en platteland aan het zeer kleurrijke kunstwerk. Het doek vertelt honderden verhalen over het welvarende Zuid-Holland na 1945 en toont daarmee een bonte verzameling aan historische gebeurtenissen en ontwikkelingen. Het is de bedoeling de bezoeker bewuster te maken van de rol van boeren en tuinders in de samenleving. Bij het panorama worden door de kunstenaars verhalen verteld.

Officieel geopend 2021

Op 10 juni openden gedeputeerde Willy de Zoete van Provincie Zuid-Holland en wethouder Astrid van Eekelen van Gemeente Leidschendam-Voorburg de tentoonstelling Panorama Platteland Z-H. Tijdens de opening ontvingen de kunstenaars een videoboodschap van minister van landbouw, natuur en voedselkwaliteit Carola Schouten. 

Tot en met september 2021 was de tentoonstelling open voor publiek en groepsreserveringen.

Op aanvraag kan de tentoonstelling in 2022 door groepen worden bezocht.
Tijdens het monumentenweekend in september is de tentoonstelling geopend voor publiek.

Adresgegevens 
Natuurboerderij Buitenplaats Molenwei, Stompwijkseweg 27, 2266 GC Leidschendam-Voorburg.

Meer informatie staat ook op de Facebookpagina.

Een bewogen jaar

Oorspronkelijk hadden meer dan 30 kunstenaars zich aangemeld om 3 maanden mee te schilderen. De expositie zou 5 mei 2020 openen maar door Covid-19 liep alles anders.

Verspreid over 14 maanden hebben 30 kunstenaars in kleine groepjes geschilderd in een loods op het boerenerf. Schilderservaring werd gedeeld en het was een feest van verbinding. De makers verdiepten zich in de land- en tuinbouwsector, spraken met hun omgeving, met elkaar en struinden het internet af.

– Oneindig veel is er gespeurd, gelezen, overlegd en geschetst;
– Duizenden uren is er samen geschilderd;
– Honderden ritten naar de schilderloods zijn afgelegd;
– Tientallen afbeeldingen zijn per kunstenaar op het schilderdoek gezet;
– Een enkele keer dachten we ‘waar zijn we aan begonnen?’;
– Nooit eerder was een thema, platteland, zo veelomvattend.

Platteland 1945 – 2020

5 mei 1945 – Ons land kwam gewond uit de oorlog, had voedsel nodig en moest revalideren en herstellen. De rol van boeren en tuinders was cruciaal voor de wederopbouw van Nederland.

Het platteland heeft zich vanaf 1945 tot aan nu sterk ontwikkeld.
De land- en tuinbouwsector heeft decennia lang een belangrijke economische positie ingenomen en bestrijkt een groot deel van het Hollandse landschap.
Maar hoe ziet de toekomst van ons platteland eruit?
Het werk van de kunstenaars geeft inzicht in ons landschap, industrialisering, voedselverwerking, verstedelijking, natuurontwikkeling en nog veel meer.

ticket

CONTACT

Artistieke leiding – Stichting Make It ART Worthy
info@miaw.nl
M. 06 3889 9800

Organisatie & PR – Stichting Molenwei
vriendenvanmolenwei@gmail.com
M. 06 2354 0047

Locatie & arrangementen – Buitenplaats Molenwei
contact@buitenplaatsmolenwei.nl
M. 06 2354 0047

 

ticket