fbpx

Broed- en schuilplaatsen

Een takkenwal of houtril is een smalle takkenhoop die wordt gemaakt van in de lengte opgestapelde takken en hakhout. De wal is vaak langgerekt en dient o.a. als afbakening van een tuin of landschap. De hoogte is afhankelijk van de hoeveelheid beschikbaar materiaal en kan 0,5 meter zijn maar ook 1,5 meter. 

Het maken van een houtwal is een ecologisch verantwoorde manier van verwerken van vrijgekomen snoeihout en dergelijke. In een tuin worden voor de vorming van een strakke netjes uitziende ril vaak aan weerszijden staken in de grond gezet.

De takkenwal vormt een beschutte woon- en voortplantingsgelegenheid voor kleine zoogdieren zoals egels, wezels en muizen. Vogels, waaronder het winterkoninkje en de heggenmus vinden er nest- en schuilgelegenheid. Door de aanwezigheid van insecten op en in het dode hout vinden ze er ook voedsel. Bepaalde amfibieën zoals de gewone pad overwinteren er graag. Voor mossen en zwammen is een houtril vanwege het in ontbinding zijnde hout vaak een gunstige plek.

Bij een bezoek aan de natuurboerderij tref je op verschillende plekken houtresten en meterslange houtrillen aan. Het snoeiafval wordt  gedoneerd door particulieren en organisaties uit de omgeving. In samenwerking met Werkgroep Groenbeheer Nootdorp Leidschendam blijft de aanvoer van veel wilgenhout in de wintermaanden op volle gang. Het stapelen van het hout is altijd één groot feest voor kinderen die met meterslange takken heerlijk door de wei manouvreren.