fbpx

BEL ONS: 06 2354 0047

Nieuws

BEL ONS: 06 2354 0047

Verhalen uit de klei

De praktijk van transitieboeren en aanraking met persoonlijke thema’s.
Een weg banen door systemen. Dat is ’t buitenleven van een meisje, geboren op de boerderij.

Moedeloos

Moedeloos

Boerderij in transitie

Naast de kleurrijjke ontwikkelingen aan de voorkant is er ook een grijze backoffice. Processen aan de achterkant; Een wereld van politiek, beleid, ambtenaren en verontrustende buren. Een boerenbedrijf transformeren waar gaat dat heen? Een bestemmingswijziging voor een boer in nood. Wen er maar aan!

Gelukkig zit ik al vier jaar om de tafel met de burgerij. Openheid en een transparant verhaal vanaf dag één. Met een pilotvergunning mogen we pionieren. Vooral geen fouten maken en zelf investeren. We delen actuele statistieken en maandelijks updates. Burenavonden met waar we staan of heen bewegen. Overlast is amper aan de orde, een enkel gevalletje in drie jaar tijd. Ze blijven maar naar voren komen. Continue sturen we bij, de kansen trechter begon gevuld. Inperken van activiteiten is een doel geworden. Dat geldt ook voo doelgroepen die hier niet meer mogen komen. Eerder riep ik nog ‘het platteland een plek voor iedereen’. Die woorden neem ik terug.

ANGST voor het onbekende neem je niet weg bij de burgerij.
Vóóral ondernemers zoeken naar het onbekende, het gat in de markt.

Op weg naar een conreet eindplan, pionieren is voorbij. Het gat in de markt hebben we ontdekt en de trechter is leeg. Een kleinschalig conferentiehotel ligt al maanden bij beleidburgers op het bureau. Toeristen zijn amper welkom en zakelijk ontspannen past nog net.

In september zijn de ambtelijke ondersteuning en nieuwe wethouders nog op bezoek geweest. Op mijn uitnodiging. Beslissen over een toekomstbestendige locatie kan niet vanachter een bureau. Die plek hoor je te ervaren.

Als ondernemer loop ik voorop met nieuw Participatie beleid. Een dossier van boer tot Timboektoe. Een leerzaam proces, maar zeker geen boerenkost. Zijn er al ervaringsdeskundigen uit de praktijk? Als agrarisch ondernemer sta je er op dit vlak knap alleen voor. De belangen van alle partijen liggen ver uiteen.

De tijd gaat dringen. Met een achterstallig boerenerf, leegstand en alleen zomerse voorzieningen. Het wordt géén wachten op de Omgevingswet. Die wordt ongetwijfeld uitgesteld.

Als boerenkind begrijp ik de boeren in deze roerige tijden. Voor een nieuwetijdse boer die meebeweegt met landelijke opgaven is zelfs geen ruimte. Voortzetting van ondernemerschap en behoud van groen erfgoed wordt ons tactisch ontnomen. De kans is groot dat het platteland is bestemd voor villa’s en flexwonen.

Ik ben benieuwd of er meer agrariërs zijn die hun bestemming naar recreatie willen wijzigen, natuurinclusief!

Vicky

’t boeren systeem

’t boeren systeem

Werk systeem

Een levensstijl, een vak of hobby, bezit van landgoed en familie die meehelpt. Als kind van een boer groei je op in dit systeem van herkomst. Een systeem wat al eeuwen bestaat en waar overleven de basis is. Hard werken; Jagen voor eten, akkers verbouwen voor voedsel en dieren verzorgen voor nageslacht en productie.

Als kind weet je niet beter. Als je ouders niet aan het werk zijn dan praten ze er wel over. Passie heet dat tegenwoordig. Werkwoordvormen waren er oneindig tijdens mijn jeugd, als je maar iets nutigs deed. Het liefst met geld verdienen.

Is er leven naast het managen van een boerenbedrijf?
Kun je als boerenkind het systeem van hard werken doorbreken?

Het is hard werken naar nieuw voortbestaan. Op de plek die voor mij als kind zo veilig voelde. Wel gezelliger was het vroeger bij burgervriendinnetjes. Waar vaders in pak om 5 uur thuiskwamen en aandacht bestede aan het gezin.

Benieuwd of er meer boerendochters zijn die zich verdiepen in systemisch werk.

Vicky

Meer over systemisch werk

Vast in de Modder

Vast in de Modder

Documentaire Vast in de Modder

2021 Door Julie Dekker
Een inspirerend portret over natuurboerin Vicky van der Krogt uit Stompwijk Zuid-Holland. Na het overlijden van Vicky haar vader moest ze de boerderij samen met haar broer overeind houden. Vee houden was geen optie meer, dus moest Vicky met een nieuwe visie komen, niet alleen voor haar maar ook haar mede boeren.

Muziek credits: -[No Copyright Music] Scott Buckley – Stars In Her Skies [Orchestral] -Melancholy Classical Cinematic, Epic Soundtrack [No Copyright Sound] [FREEUSEMUSIC] – Scott Buckley.

Cast: Vicky van der Krogt- Recreatie en Natuurboerin, Martin Doelman-Veehouder

DFA Amsterdam student Crew:
Regisseuse: Julie Dekker D.O.P: Maré Kooijman
2th D.O.P: Julie Dekker
Producer: Julie Dekker
Editor: Julie Dekker
Editor assistent: Maré Kooijman
Geluidsvrouw: Floor van Wetten
Camera / regisseuse assistent: Célina Polane
Extra crew: Drone Piloot: Wessel Boog