investeren in nieuwe natuur
Over de druk op de agrarische sector en de achteruitgang van de natuur lees je dagelijks. Op Molenwei des te meer een reden om volop aandacht te geven aan het versterken van de biodiversiteit in ons veenweidelandschap. Dat doen we op en rond het erf. In 2019 zijn we met de aanleg van nieuwe landschappen gestart. Van een Tiny Forest tot aan natuuroevers graven. Maar vooral planten we bomen en struiken en mag de natuur haar gang gaan.
Extensief weidebeheer
Positief is dat grasland wat bestemd is voor veevoeder stikstof opneemt. Maar helaas is door intensief beheer veelal weinig leven meer in de bodem. De bodemgesteldheid is o zo belangrijk voor het ecosysteem en voortplanting van insecten en bodemdiertjes.
Sinds 2020 gebruiken we geen kunstmest meer. We maaien maar twee keer per jaar en de hooibalen dienen als voer voor paarden. In de tuin en op het erf nemen we ook steeds meer kruiden en eetbare planten waar. We doen aan permacultuur waar mogelijk is.
Tot in de zomer laten we het gras groeien en waan je je hier in Franse landschapsferen. Naast de prachtige kleuren die telkens veranderen wemelt het van de wilde bijen, zweefvliegen, hommels en ritselende diertjes. Hier word je toch helemaal blij van!
Project Bee-divers
BEE-Divers is een onderzoeksproject van Wageningen Universiteit Research. Samen met zes landbouwbedrijven in de regio Land van Wijk en Wouden maakt WUR zich sterk voor biodiversiteit als verdienmodel.
In 2021 zijn we gestart. Inmiddels zijn honderden struiken en bomen de grond in gegaan. Ook zijn 3000 bloembollen geplant en vinden wilde bijen de weg naar drie bijenhotels.
BEE-Divers draagt nu al bij aan meer insecten en vogels op onze locatie. Het monitoren zetten we natuurlijk voort. Het verdienmodel van natuur zit voor Molenwei in het realiseren van een recreatiesfeer. In de woekerende, groene sfeerkamers met schaduw- en privacyplekken zijn burgers uit de stad er even helemaal uit.
Wist je dat de biodiversiteit op landbouwbedrijven op en rond het erf het grootste is?
natuurvriendelijke oevers
We slaan twee vliegen in één klap met natuurlijke oevers rond het erf. Zo’n 450 meter slootkant is in 2020 uitgegraven en wilgen zijn in rijen geplant. Naast betere afwatering krijgen insecten en waterdiertjes meer ruimte om zich te voeden en te nestelen. Ook zorgen oevers en wilgenrijen voor trekroutes door de open en kale polder. We zien steeds meer soorten planten opduiken die zich vermeerderen. Met het knotten van de jonge wilgen zijn we onlangs gestart.
Tiny Weidebos
Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren én mensen die verkoeling zoeken.
Op 30 december 2019 is het tweede Tiny Forest in gemeente Leidschendam-Voorburg op Molenwei gerealiseerd. Het initiatief is tot stand gekomen i.s.m. de IVN campagne Tiny Forest in je achtertuin. Bij het planten van het boslandschap heeft Rotary Voorburg-Vliet met BSO Vlietkinderen Kajuit geholpen. Zo’n 600 twijgjes planten was een hele klus.
Het minibos dient als voedselbos voor vogels, insecten en bodemdiertjes. Ons Weidebos ligt achterop het erf tegen een bestaande houtwal aan. Een wandelpaadje doorkruist de bijzondere plek waar je even helemaal tot rust komt.
Inmiddels reiken de bomen wel 7 meter hoog. De dertig soorten bomen die passen bij het veenweidelandschap groeien als een tierelier. Zo zie maar!